Jezus, mam

Iedereen die een moeder heeft of een moeder is, weet dat je het als moeder nooit goed doet. Maar echt. Nooit. Zo komen wij allebei uit verdomd gelukkige gezinnen, met ouders die [gasps] nog steeds bij elkaar zijn. Die hard werken of hebben gewerkt om ervoor te zorgen dat het hun kinderen nooit aan iets ontbreekt. Het ontbreekt ons inderdaad aan niets. Zelfs niet aan de nodige portie volkomen onterechte gêne voor onze lieve moeders. Mama, sorry.

  • Als je moeder heel graag iets voor je wil kopen maar je bent van jezus mam, nee, ik ben mijn eigen vrouw die geld als water verdient (nou ja) en geld als water uitgeeft, en ik weet dat dit gebaar alleen maar voortkomt uit liefde, maar nee, je hebt me opgevoed als zelfstandige vrouw die haar eigen boontjes dopt, dus dat ga ik nu doen ook.
  • Als je moeder ‘s ochtends tegen je praat voordat je koffie hebt gehad. Ze houdt gewoon niet zo van stilte, dat is duidelijk. Maar dat ze dan begint over de zoon of dochter van vrienden die je ooit een keer gezien hebt en dat die nu zus en zo doen bij dit en dat bedrijf; sja, mij heb je er niet mee. Geef gewoon koffie.
  • Als je moeder wil dat je in het buitenland de weg vraagt of – erger nog – zelf in het Engels de weg gaat vragen. ‘Eksjoes mie, plies, ken joe tell mie de wee toe…’ HELP
  • Als je moeder oprecht geïnteresseerd is in je leven en de mensen om je heen maar consequent de namen van je vriendinnen a) verkeerd uitspreekt of b) door elkaar haalt.
  • Als je moeder ergens met je naartoe wil, wat je natuurlijk eigenlijk heel leuk vindt, maar ja, moet ze met haar oude vlam van 30 jaar terug praten of met die buurvrouw waarvan je niet eens de naam weet maar je denkt dat ze in jullie straat woont? En praat me er al helemaal niet van als ze het óók nog eens over je leven wil hebben, want daar zitten we dus echt niet op te wachten als je stiekem heel erg brak bent (#loveyoumom).
  • Als je moeder met een zonnebril op bij je diploma-uitreiking zit omdat ze al volschiet zodra ze beginnen bij de achternamen met een A en jij een achternaam met een M of een W hebt. Bij elke officiële gelegenheid (of gewoon omdat ze ‘zomaar’ trots op je is) kun je erop rekenen dat ze begint te huilen, al probeert ze het nog zo te verhullen door heel hard te knipperen of te doen alsof ze moet niesen.
  • Als je moeder oprecht trots en blij is met wat je met leven doet en ook aanwezig wil zijn bij dingen die belangrijk voor je zijn (zie uitreikingen, maar ook toneelstukken, of andere ontzettend belangrijke mijlpalen in je leven) en dat je de hele tijd denkt GOD MAM, BE COOL. Want jullie dochters zijn tenslotte halve autisten die niet weten hoe ze om moeten gaan met emoties, ook al kunnen de moeders dat heel goed en de dochters hebben gewoon last van hun crippling anxiety en bezitten niet het vermogen om hun emoties te uiten.

Wat we eigenlijk willen zeggen is, dank je, moeders. Je kan het als ouder nooit helemaal goed doen, maar als je het fout doet, dan kan je het beste fouten maken zoals jullie dat doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: