Rachelle kookt over – Mac and Cheese

Nou. Dit was een van mijn meest recente creaties. En weet je wat? Het was best te eten. Het recept, dat kwam van Culy. En ik dacht, laten we het eens proberen. Zelfs Amerikaanse studenten kunnen dit. En we weten allemaal hoeveel hersencellen 1) Amerikanen en 2) studenten hebben. Dus die combinatie zal niet al te positief voor de hoogte van hun IQ uitpakken.

Een paar waarschuwingen vooraf:
– Deeg kan aanbakken in een steelpan. Dus zet het niet te hoog want dan bakt het dus aan. Wat verder niet echt uitmaakt voor de saus, maar ja, je pan gaat er dus uitzien alsof het in de 7 lagen van de hel is geweest. En denk dus niet tijdens het bakken: goh dat ruikt lekker, echt naar eten. Dan is de kans groot dat het aan het aanbakken is.
– Je kan die ovenschaal best schuin houden om paneermeel eraf te krijgen (waarover later meer). Maar dus niet op z’n kop. Dan gebeurt er onderstaand.

20161003_213216.jpg
Ziet er smakelijk uit, hè? Hupsakee hele maaltijd in de gootsteen geflikkerd.

(Je kan ook het allemaal stap voor stap teruglezen op Culy en die zijn veel beter in koken dan ik, maar toch)

Ingrediënten voor 4 – 6 personen, of gewoon hoeveel je uit een grote ovenschaal kan halen. Van mijn part vreet je het in je eentje op.

 • 450 gram macaroni (dat werd bij mij 500. Ook, een grote pan is aan te raden. Anders kookt het letterlijk over. Inschattingsfoutje)
 • 40 gram boter
 • 40 gram bloem
 • 500 ml melk (Culy zegt volle, ik zeg whatever, same difference toch)
 • 1 geplette knoflookteen (je kan er ook gewoon de knoflookpers bij pakken)
 • snufje nootmuskaat (geloof niet dat ik het had, dus ja, smaakt vast lekker?)
 • 1 laurierblaadje (heb niet het gevoel dat het iets gedaan heeft, maar hè, wat weet ik)
 • 3 takjes tijm (nog steeds geen idee of je er iets meer mee moest doen dan er gewoon inpleuren)
 • 45 gram geraspte parmezaanse kaas (of van die vlokken als je ze toch thuis hebt liggen)
 • 125 gram belegen kaas of iets anders dat goed smelt, dus van die oven/pizza/smeltkaas is top

De topping wil ook wat

 • 30 gram geraspte parmezaanse kaas (ja gebruik dus gewoon hetzelfde zakje als eerder)
 • 25 gram geraspte belegen kaas (same dus, maar eigenlijk vond ik het vet weinig. meer is meer bij kaas. Dus ik zou eerder zeggen iets van 75 gram. Of 100. Doe eens gek)

[In het originele recept staat paneermeel. Want dat bakt dan mee ofzo? Geen idee. Dat deed het bij mij niet. En toen gebeurde dus het gootsteendrama. Pleur op met die paneermeel. Lekker weglaten]

En nu? Koken! En niet het huis in de fik steken.

 1. Verwarm de oven alvast voor op 190 graden. Dan heb je dat alvast gehad. Pak een ovenschaal. Lekker groot. Doorsnede? Geen idee. Groot. Vet hem van tevoren maar alvast in met boter. Dat scheelt stress straks. Trust me.
 2. Kook de macaroni. Maar wel 2 minuten korter dan op de verpakking. Of niet. Jouw leven.
 3. Ondertussen (JA ONDERTUSSEN DUS) smelt je de boter in een middelgrote pan. Ik had het in een steelpan gedaan en dat was drama. De keer daarop in een koekenpan en alhoewel dat waarschijnlijk niet de bedoeling is, werkte dat wel. Of je zet gewoon het vuur niet te hoog op. Als de boter helemaal is gesmolten (of bijna, als je ongeduldig bent) dan gooi je de bloem er hupsakee in één keer bij. En dan lekker lopen roeren met een pollepel. Dit heet schijnbaar roux en dat bak je drie minuten.
 4. En terwijl je continu roert en je pols pijn gaat doen, voeg je langzaam de melk toe. Tot je geen zin meer hebt en alles erbij keilt. Je roert tot je geen klontjes meer hebt. Ik zeg het nog een keer: niet op een te hoog vuur. Je voegt al die andere shit (knoflook, laurier, tijm, nootmuskaat toe) en je brengt het geheel aan de kook. Middelhoog vuur. Meer middel dan hoog.
 5. Je haalt dan, nadat al die meuk aan de kook is gebracht, de laurier en de tijm eruit. Die knoflook laat je gewoon lekker zitten. Want dat is nu klein, dus ja, hoe ga je dat doen? Je kan er ook nog wat peper en zout aan toevoegen.
 6. Je macaroni moet wel klaar zijn inmiddels. Dus die giet je af en in die pan gooi je die bechamelsaus (oja, we hebben dus bechamelsaus gemaakt, jongens toch!). Je kan het trouwens ook gewoon allemaal bij elkaar in de ovenschaal gooien. Maakt geen zak uit.
 7. Gooi alle kaas die je nog over hebt/in je koelkast hebt staan er lekker bovenop en zet de ovenschaal 30 minuten in de oven. Op 190 graden, dus hè? Ja, nee, ik zeg het nog maar even.
 8. Tadaaaaa, je niet heel smaakvolle maar best eetbare mac and cheese is klaar! En dat zonder brandwonden. Applaus voor jezelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: