Je hoeft niet te reizen om je wereld te verbreden

Onder ons – de zogenaamde millennials – is er al een tijdje een stevige trend gaande: zoveel mogelijk reizen. Het maakt niet zo veel uit waarheen, zolang je maar op verre plekken bent geweest waar je lekker hebt gemengd met de locals. Een jaartje backpacken in Azië/Australië/een ander continent dat begint met een A of gewoon helemaal een digital nomad worden staat bovendien zo lekker op je cv.


Maar hoe moet het dan met de mensen die helemaal geen behoefte hebben om in hostels te slapen waarbij je kamers deelt met minstens 8 verschillende nationaliteiten en dus 8 verschillende soorten lichaamsgeuren en -sappen? Die liever hier de lokale restaurants willen ontdekken en het fijn vinden dat je niet met handen en voeten een gesprek hoeft te voeren over hoe je het makkelijkst van A naar B komt? Die mensen zijn er ook, maar lijken er – met name in de leeftijdscategorie van 20 tot 35 jaar – eigenlijk niet mogen te bestaan. Want dan ben je bekrompen, mis je de rijkdom van het leren kennen van andere culturen. Er wordt door sommigen bijna op je neergekeken als je niet de behoefte voelt om verre landen te bezoeken. Sara en Rachelle komen er daarom maar gewoon eerlijk voor uit: je kan ook een vol en tevreden leven hebben zonder constant de hele wereld te willen zien. Heus waar.
Natuurlijk valt er ook wat voor te zeggen, hoor. Prachtige natuur, spannende gerechten en onvergetelijke avonturen. Maar daarvoor hóef je niet een jaar huis en haard te verlaten. Voor mensen die liever überhaupt nooit buiten komen, kun je je voorstellen dat dat meteen wel heel veel is. Het gaat verder dan een verlangen naar comfort of regelmaat, maar als we zoiets opperen tegen leeftijdsgenoten ‘snappen we gewoon niet wat we missen’ en zitten we al snel te verdedigen waarom ons eigen bed het beste bed is. En verdomme, dat zijn we zat.
Je kunt ook thuis ervaringen opdoen en jezelf ontwikkelen. Je mag ervoor kiezen om je aandacht en geld te stoppen in een fantastische wereldreis én je mag ervoor kiezen om dat te stoppen in het leven dat je thuis opbouwt. Een studie, een huis, een bedrijf. De ene keuze is niet beter dan de andere, het is simpelweg ánders. En dat is nu juist wat de wereldwijze wereldreiziger – die inmiddels toch echt beter zou moeten weten – vaak over het hoofd ziet. Jouw keuze hoeft de mijne niet te zijn en dat is oké.
Dat is wat we voornamelijk willen zeggen tegen de backpackende reiziger: we kijken jou er niet op aan dat je graag reist – ieder z’n ding – maar kijk ons er niet op aan dat we het niet willen. Jullie behoren niet tot de elite die jullie soms lijken te willen zijn. We kunnen net zo goed verschillende culturen waarderen, verschillende mensen leren kennen, openstaan voor andere visies, als jullie dat kunnen. En heel eerlijk? Als jullie zoveel begrip op kunnen brengen voor de landen, culturen en mensen die jullie hebben bezocht, weet dan ook wat begrip op te brengen voor de mensen die gewoon om de hoek wonen.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: