Zijn de gezelligste verjaardagen die in een kring?

Als een journalist in de kop van een artikel een vraag stelt, is het antwoord altijd nee. It’s like, the rules of journalism. Doe met deze informatie wat je wilt. Waar we heen willen: Nederlanders houden er rare gewoonten op na. Beleefdheidsvormen en plichtmatige handelingen waar niemand iets aan heeft, waar iedereen klaar mee is en die we toch omwille van de ‘gezelligheid’ in stand houden. Een bloemlezing:

  • De groetjes doen

Verdomme joh, meen je dat nou? De groetjes? Nou. Bedankt. Hier heb je ze, en daar krijg je ze weer terug. Je liefde en betrokkenheid blijken uit alles en ik zal verdomme niet meer rusten tot ik jouw boodschap heb doorgegeven, al is het ‘t laatste wat ik doe. En dat ik dan drie jaar later opeens bedenk: ‘Oh ja joh, je raadt nooit wie ik laatst tegenkwam. En trouwens: je krijgt de groetjes.’ EN IK GEEF ZE NIET TERUG.

  • Kringverjaardagen

Kom binnen op vrijwel elke willekeurige Nederlandse verjaardag, en je ziet het vol afschuw wanneer je de woonkamerdeur openduwt: de kring. De kring rondom een volgestouwde salontafel met kaas, worst en dip voor de chips, waar je wordt genoodzaakt om naast een volslagen vreemde te zitten want iedereen heeft ongeschreven aangewezen plaatsen en je de hele avond aan die plaats vastzit en maar moet proberen een gesprek op gang te houden met de meest oninteressante persoon die er is. En weet je wat het vreemdste van alles is? Dat de mannen dan aan de keukentafel gaan zitten en er geen vrouw aan te pas komt, want schijnbaar zijn alleen mannen gekwalificeerd om deel te nemen aan deze zeer exclusieve gesprekken die de vrouwtjes in de woonkamer simpelweg te boven gaan.

  • Iedereen gedag zeggen als je binnenkomt én als je weggaat

Wij hebben gelukkig dermate schijt dat we hier allang mee gestopt zijn, maar je hebt mensen die vol overtuiging langs het hele gezelschap gaan. Je geeft een hand (of erger nog: zoent – zie hieronder) terwijl je in één halve adem iemand gedag zegt, je naam mompelt en gefeliciteerd, proficiat en/of van harte prevelt. Het is vermoeiend. Niemand vindt het leuk. En het voegt ook gewoon niets toe. We weten allemaal dat je uiteindelijk de hele avond met dezelfde twee personen gaat praten, dus het boeit tante Conny niet dat jij Stefan heet want ZE ZIET JE HIERNA NOOIT MEER. Nou ja, tot de verjaardag van volgend jaar dan.

  • In aanvulling daarop: 3 keer zoenen

Er zijn weinig mensen die van fysiek contact houden met vreemden. Dus waarom op gods lieve groene aarde hebben we bedacht dat we niet een, twee, maar DRIE keer een vreemde op de wang moeten zoenen bij verjaardagen/trouwerijen/andere festiviteiten? En laat ons helemaal niet beginnen over waarom we in vredesnaam anderen moeten feliciteren met het  zoveelste levensjaar van iemand anders. Sjonge jonge, wat een prestatie, iemand die we allebei een beetje kennen is weer een opeenvolgend jaar niet onder een bus gekomen. Bravo bravo. Maar kunnen we al die bacillen gewoon bij ons houden? Onze bloedeigen moeders worden al amper getrakteerd op iets wat lijkt op fysieke aanraking, dus wilt u zo vriendelijk zijn eventueel overdraagbare ziektes bij u te houden? Dank u vriendelijk.

  • Kerstkaarten versturen

Mag dit gewoon uitsterven met onze opa’s en oma’s? Een kaart kost al snel 3 euro, een postzegel het dubbele ofzo (denken we, we hebben al een paar jaar niets meer verstuurd) en dan krijg je een lamme arm omdat je overal dezelfde welgemeende groet opschrijft ‘Ik wens je een prachtige Kerst en een godsgruwelijk dampend nieuw jaar behalve als je mij dat niet ook wenst want dan is het volgend jaar uit met de pret’. En dan ook nog het adres en dat dichtlikken van zo’n envelop. Hou óp met ons hoor.

  • Zeggen dat je ‘echt weer eens moet afspreken’ terwijl je allebei weet dat je het niet gaat doen want mijn god ik was bijna het cruesli-schap ingedoken toen ik je aan zag komen

Moeten we écht weer eens doen.

  • Vragen hoe het is

‘Goed, met jou?’ OOK GOED WANT HET IS ALTIJD GOED OF HOOGUIT DRUK DRUK DRUK MAAR NOOIT VAN MIJN HELE JAAR WAS IN JANUARI AL MISLUKT EN M’N RELATIE WERKT NIET EN IK WORD DOODONGELUKKIG OP M’N WERK EN LAATST DEED IEMAND PER ONGELUK KORIANDER IN EEN GERECHT EN TOEN HEB IK EEN WEEK GEHUILD.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: