Kinderen met Kutnamen

Het is je vast niet ontgaan, maar wij, Sara en Rachelle, hebben nogal een gigantische hekel aan kinderen. Niet álle kinderen, natuurlijk niet. Maar als je zo’n snotneus op de wereld zet, moet je het dan ook nog eens naam geven waardoor het zichzelf op 15-jarige leeftijd van een klif wil gooien?

Rachelle: ‘Helaas zijn we in een tijd beland waarin ouders ‘lekker creatief’ zijn met namen. Want hun special snowflake, moet natuurlijk ook een special snowflake naam hebben. Zoals Definity. (Ja, we verzinnen dit niet. DEFINITY. Even voor de niet-Engelssprekende onder ons: DAT IS DUS GEEN BESTAAND ENGELS WOORD). Luister, ik snap best dat je denkt: Ik ga mijn kind geen Lisa, Sanne of Mitchell noemen, want zo heet iedereen al. Maar dat je het dan Jezzeleyn noemt, dat is het andere uiterste.’

Sara: ‘Liefst nog met dj- aan het begin, want zulke namen zijn in Purmerend helemaal schering en inslag: Djazzmin, Djevano, Djax, Djoey (ik verzin dit dus allemaal niet). Nu pleiten we er echt niet voor dat iedereen Johan, Karel of Anne moet heten – al zou een wereld met meer Rachelles en Sara’s wel een prachtwereld zijn – maar denk er iets langer over na voor je aanklopt bij de balie burgerzaken. Slaap er een nachtje over, organiseer er desnoods een stemronde omheen! Als je een gender reveal party houdt, waarom dan niet ook So you think you can name a baby? Familie en vrienden kunnen je dan helpen en behoeden voor ‘parels’ als Chavienne, La’quishria of Yinyang.’

Rachelle: ‘Ik vind dat daar een overheidsinstelling voor moet komen ook. Dat je een aanvraag indient en dat dan een heel team zich erover gaat buigen of deze naam oké is of gewoon lijkt op een potje Scrabble dat fout is gegaan. Dat geeft misschien wat vertraging met de geboortekaartjes en je moet die koter iets langer ‘het’ noemen, maar in elk geval heeft het daarna een acceptabele naam. Nog erger vind ik die kinderen die genoemd zijn naar iets waar je dus vrij gemakkelijk mee gepest kan worden. Pijke, bijvoorbeeld. Of namen waarbij onduidelijk is hoe je ze uitspreekt. Zoals Hélder. Als je de normale taalregels volgt, zou dat dus – fonetisch gespeld (nog zo’n ding, o mijn god, waarom spel je namen fonetisch???) – heelder heten. HEEL-der. Of is dat kind gewoon heel helder? Of is het Held-er? Ik vraag me meer dan eens af of mensen wel beseffen dat je een kind Voor. De. Rest. Van. Zijn. Leven hiermee opzadelt.’

Sara: ‘Ik snap ook niet waar die hang naar unieke namen vandaan komt. Vroeger heette iedereen Klaas, Kees, Wim en Jan. Was dat verwarrend? Nogal. Maar je weet wel hoe je het schrijft. Neem een naam als Kanifa (m/v). Je kunt dat bijvoorbeeld ook schrijven als Kaneefa, Q’aneefa, Ghaniva of Queneighva. Allemaal niet doen, natuurlijk. Je kind brengt cumulatief drie jaar van z’n leven door met het spellen van de eigen naam. Beter ook niet doen: al je kinderen dezelfde beginletter geven. Lijkt leuk (ha, nee) als ze Liv, Love en Leif heten (ik verzin dit niet), maar VOOR WIE IS DAN DE POST!?’

Rachelle: ‘Ik kan dus echt eindeloos hierover doorgaan. Want denk ook vooral even na over de initialen. Je kind Karen Kristel Koning noemen is wellicht geen goed idee. Tenzij je fervent aanhanger ben van de K.K.K. Of Sascha Sier. Of dat het überhaupt iets spelt. Bijvoorbeeld Peter Selie. (again, we verzinnen dit niet). Tenzij je gewoon vrij sadistisch bent en je kind de slechtst mogelijke start wil geven. Ik denk dat we dus eigenlijk vooral willen meegeven: denk na, lieve mensen. For the love of god, denk na.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: