Willekeurige gedachten over Wim-Lex & co

Eén op vier Nederlanders keek live naar het interview van Wilfried de Jong met Koning Willem-Alexander. Een dag later keek één op de acht miljoen Nederlanders, namelijk Rachelle en Sara, samen op afstand naar de intocht van het koningspaar in Tilburg. De een in Amsterdam, de ander in Purmerend. Door brak- en luiheid ontstaan mooie tradities. Willekeurige gedachten over wat NOS omschrijft als ‘een van de koudste Koningsdagen ooit’ (tevens de vierde Koningsdag ooit).

‘Wat zijn de prinsesjes leuk!’
We willen de jas van Amalia, en het haar van Amalia, en de cape van Ariane (en haar paard Fredje) en wat is Alexia knap! We willen hun kleren, hun visagisten, hun beveiligers… Eigenlijk alles behalve hun leven, want wij zitten nu gewoon in sweatpants op de bank. Het is tenslotte de koudste Koningsdag ooit.

‘Wat doen we deze mensen aan?’
Op een podium staat een emo-achtig meisje met groen haar heel overtuigd en kneitervals te zingen. Bij de kettingreactiebaan wordt de ketting continu onderbroken. We zien mensen schijnbaar casual de bal een zetje geven. Wanhopig en op van de zenuwen proberen ze de baan weer in beweging te krijgen. Probleemjongeren rappen onverstaanbaar over de struggles van opgroeien in 013 en prinses Laurentien moet daar dan iets positiefs over zeggen. Wij zouden het niet kunnen.

NOS Koningsdag 2017

‘Als Astrid Kersseboom een man was, was ze koning mansplaining’
– We zien hier foodtrucks. Dat zijn auto’s, die dus eten verkopen. Vanuit de auto. Er zijn ook foodtruckfestivals!
– Hier zien we mensen van 013 Déénim. Tilburg is een textielstad en déénim is spijkerstof.
– Op de rijbaan rijdt normaal gesproken verkeer. Maar nu niet.
– We zien hier de vaandeldragers met hun vaandels van twintig gildes uit Tilburg. Het zijn twintig vaandels. En dus ook twintig vaandeldragers.
– Tilburg is dus een textielstad. Als je dat nog niet had meegekregen. Een textiel. Stad.
– Achter de koning wordt het nu zwart en de buienradar geeft die bui ook aan.
– Dit is Willem II. De voetbalclub Willem II.

‘Kijk het Koningshuis eens meedoen met het normale volk. Ze zijn zo lekker gewoon gebleven’
Constant handen schudden (pass the hand sanitizer), doen alsof ze heus echt waar niets liever willen dan gezellig een potje rolstoelend basketballen of meeknutselen of volksdansen.

‘Wééér een of andere vage dans?’
Kinderen die in de straat dansen, mannen in groene catsuits, chicks met angstaanjagende pruiken en moderne dans. Oh, de moderne dans. Er zijn echt te veel muzikale intermezzo’s. Glee is er verdorie niets bij.

‘Laten we proosten…’
Nou, inderdaad. Ik lust wel een borrel. Het is tenslotte al half één op de koudste Koningsdag ooit.

NOS Koningsdag 2017

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: