Slingers op het stembureau

Verkiezingen zijn niet alleen een feest voor de democratie, maar ook voor de liefhebbers van orde en regels. Vanuit mijn werk voor de overheid en interesse in (en frustratie over) de Nederlandse politiek, meldde ik me aan als stemmenteller op het stembureau, afgelopen 15 maart. Toen het stembureau sloot en daarmee de kliko’s met aangestampte stembiljetten, had ik net mijn jas over een stoel gehangen in de eetzaal van het bejaardenhuis. Vanuit de gemeente was ik op pad gestuurd met mijn Supergeheime Offline Laptop en de instructie om pas terug te komen als we alle biljetten daarop hadden ingevoerd.

Het kan je bijna niet ontgaan zijn, maar de hoeveelheid deelnemende partijen leidde tot zo’n enorm stembiljet dat je er makkelijk een Amsterdamse studentenkamer mee kon behangen. Die moesten allereerst uitgevouwen worden. We begonnen individueel, met twee stapels: de partijen 1 tot en met 7 (VVD, PvdA, PVV, SP, CDA, D66, ChristenUnie), en 8 tot en met 28, de rest. Vervolgens lagen op elke tafel voor elke partij twee papieren: VVD LIJSTTREKKER, VVD OVERIGE KANDIDATEN, etc. Daarop legden we de corresponderende biljetten. Tot dat moment was van tellen dus nog geen sprake en was het alleen sorteren. We waren al ruim een uur bezig.

Inmiddels had ik de Supergeheime Laptop aangezwengeld en de spreadsheet geopend waarop alle 1180 uitgebrachte stemmen geregistreerd moesten worden. Om me heen ritselden de stembiljetten. Toen de kliko’s leeg waren begon het feest pas echt. Eén voor één meldden de andere tellers zich bij ons – de voorzitter van het stembureau en ik. Aan de partijen waarop niet of nauwelijks gestemd was hadden we het minste werk: GeenPeil, de Burger Beweging, de Ondernemerspartij… Staat niet op de kaart. Next.

Ingewikkelder werd het bij de partijen die meer dan honderd of zelfs tweehonderd stemmen kregen. Per 10 bundelden we de biljetten, waarna de totalen op een trusty Post-it naar de Supergeheime Laptop werden gebracht, waar ik ze invoerde. Zoals dat gaat bij mensenwerk, werden er fouten gemaakt. We hadden 1180 ingeleverde stempassen, maar 1176 ingevulde biljetten. Sommige bundeltjes van 10 bleken bundeltjes van 9, of van 11. Sowieso wordt alles een keer herteld, om er zeker van te zijn dat alles klopt.

Superbevredigend. Vooral toen het uiteindelijk toch wel allemaal bleek uit te komen. Alle stembiljetten verdwenen vervolgens in gigantische boodschappentassen en we zetten de peper- en zoutstellen en Maggiflesjes weer keurig terug op de tafels in de eetzaal. Rond half 1 zette ik mijn fiets op slot bij het stadhuis. Bijna gelijktijdig kwam de voorzitter van het stembureau in zijn Prius aan (zou hij toch GroenLinks hebben gestemd?). We dropten het papierwerk en de laptop en bedankten elkaar voor de goede avond. Een kwartiertje later lag ik in bed. Ik kon niet meteen slapen.

Je begint met twee kliko’s vol met opgevouwen en ingekleurde papieren en eindigt met een dichtgeklapte laptop met daarop de gesorteerde stemmen, per partij, per persoon. In één overzichtelijke lijst. Met formules die automatisch tellen hoeveel je er hebt ingevoerd. Veel bevredigender dan dat wordt het niet, voor een blauwe als ik. Volgend jaar sluit ik zeker weer aan. Met slingers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: