Sara stampt potten – met spekjes enzo

Mensen die zeggen dat ze niet van stamppot houden, hebben het volgens mij gewoon niet begrepen. De Nederlandse keuken is zeker geen culinair hoogtepunt en zelfs met mijn goddelijke uitvoering van andijviestamp ga ik Masterchef niet winnen, maar man. Wat kan je in de winter, als je tenen eraf vriezen, je bril beslaat en je adem in wolkjes voor je ogen hangt onwijs veel zin hebben in zo’n dampende berg stoemp (hihi).

Dit recept leerde ik van mijn vader toen ik een jaar of twaalf was en ik ga er mijn leven lang lol van hebben. Ik kook het als het koud is, of als ik grote groepen bouwvakkers te eten krijg. Het is lekker, het is goed bodemvoer, en er zitten spekjes in. Oh ja, en het is doodeenvoudig. Zeker als je het al vijfhonderd keer gemaakt hebt. Daarom moest ik ook hard denken over het recept, want dat zit vooral in m’n hoofd en in m’n vingers. Maar daar gaan we.

Voor 4 personen. Of 2 met heel erge honger.

Men neme

  • Aardappels (ik doe meestal een kleine 2 kilo vastkokend maar op zich is alles prima, behalve natuurlijk voorgeschilde aardappels of instantpuree – gruwel)
  • Zak andijvie – tevens leuk scheldwoord – van 400 gram
  • Een grote ui
  • Knoflookteen
  • Spekjes
  • Braadworsten, zo veel je kunt dragen
  • Klein pakje (0,5l) volle melk
  • Peper, zout en nootmuskaat

Schil de piepers en snij ze in stukken. Hoe groot maakt niet echt uit, als ze maar ongeveer even groot zijn, want dan garen ze even snel – dit lijkt logisch, maar mijn voornaamste publiek is Rachelle dus je kan niet voorzichtig genoeg zijn. Doe ze in een pan met ruim water en flink wat zout en zet op het vuur. Gooi dan de spekjes in een koekenpan (geen vet toevoegen, dat loopt vanzelf uit de spekjes). Snij de ui in halve ringen en gooi bij de spekjes. Bak zo’n 10 minuten op hoog vuur en zet dan het vuur lager. Af en toe roeren. Als de aardappels koken, zet je ook dat vuur lager. Doe een scheutje olijfolie in een tweede koekenpan (laat iemand anders de afwas doen) en bak daarin de worsten op middelhoog vuur, zo’n twintig minuten lang. Voeg aan de koekenpan met spekjes/ui het gesneden knoflookteentje toe. Na twintig minuten zijn de piepers zo’n beetje gaar. Twijfel je? Prik dan een vork in een stukje aardappel. Als het van je vork valt, zijn ze gaar. Anders wacht je nog even en roer je nog lafjes wat in de spekjes. Proef een spekje om zeker te weten dat… nou ja. Omdat het een spekje is.

Als de aardappels gaar zijn, giet je ze af. Dat is iets anders dan ze in de gootsteen gooien. That means you, Rachelle. Laat het vuur aan, zet de pan terug op het vuur en giet een scheut (iets meer dan de helft van het pakje) melk bij de aardappels. Voeg versgemalen peper, zout en een flinke snuf nootmuskaat toe. Pak de stamper en ga helemaal los op die bitches. Beetje droog? Voeg dan meer melk toe. Als je tevreden bent met de consistentie, schep je het mengsel ui/spekjes erdoorheen en tot slot de rauwe andijvie. Zet pan en worsten op tafel en geniet. Eitje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: