Processen borgen en ander klein leed

Mensen die van taal houden, spelen ermee. Ze proeven van nieuwe woorden en uitdrukkingen en weten dat dezelfde woorden in andere volgorde een compleet nieuwe ervaring opleveren. Mensen die niet van taal houden, krijgen onderstaande kantoorkreten zonder kokhalzen uit hun strot en herhalen ze tot mijn oren bloeden.

Lijstjes zoals deze vind je op meer plekken, maar vanuit mijn persoonlijke hel ervaring deel ik graag de kriebeltruien onder de jeukwoorden aan de hand van amusing anecdotes. Komt ‘ie dan hè:

1.Borgen

Niet de Scandinavische House of Cards, maar een werkwoord. Borgen. Het betekent (denk ik) iets als ‘bewaken’ of ‘ervoor zorgen dat’. Kent meerdere betekenissen en maakt dat ik herhaaldelijk mijn ogen wil uitkrabben. Ooit kreeg ik een mail van een manager. Ik had een idee aan hem voorgelegd waarop hij vroeg: ‘Hoe zorgen we dat we dit proces intern en extern kunnen borgen?’ Daar dacht ik lang over na. Heel lang. Inmiddels heb ik een andere baan.

2.Alignen

Managementspeak, kantoortaal, corporate lingo (niet te verwarren met zevenletterwoordenlingo – shout out naar zevenletterwoordenlingo)… Elke werkomgeving kent zijn hofleveranciers als het om de introductie van nieuw jargon gaat. Betekent zoiets als afstemmen, of – ook heel erg – de neuzen dezelfde kant op krijgen. Ooit had ik een manager die zo van alignen hield, dat ik inmiddels een andere baan heb.

3.Inschieten

Als je niet op een kantoor werkt, denk je nu waarschijnlijk aan voetbal. Of seks (?). Op kantoor is inschieten geenszins een fysieke activiteit. Het is een te plannen afspraak tussen twee of meer mensen en it goes a little something like this:

‘Wanneer kunnen wij even zitten om dat proces te borgen?’

‘Ik heb morgenmiddag tijd om te alignen?’

‘Prima, na twee uur ben ik vrij. Schiet jij ‘m in?’

‘Doe ik!’

Wat zoveel betekent als:

‘Ik ben eenzaam en wil koffie met je drinken zodat ik de ondraaglijkheid van het bestaan, hoe vluchtig ook, naar de achtergrond kan dringen.’

‘Graag. Hoe minder ik op mijn plek zit, hoe drukker ik lijk.’

‘Uitstekelbaars, ik kom je om twee uur halen.’

‘Oh en trouwens, ik heb een andere baan.’’

Wat ik nu (na een aantal bedrijven) weet, is dat elke organisatie zijn eigen Jeuk Top 3 heeft. Vind ik mooi. Laatst zat ik bij mijn gloednieuwe baan in mijn allereerste vergadering en zeiden verschillende collega’s tot vier keer toe dat ze een ‘reactie gingen dichten’. Ik dacht aan het oude mopje van wijlen mijn oude opa.

‘Ik ken een mooi gedicht: een dominee met een kurk in zijn kont.’

‘Dat rijmt niet.’

‘Nee, maar het dicht wel.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: