Een vrouw alleen

saraIn de vrije dagen tussen oude en nieuwe baan besloot ik te gaan klussen. Niet omdat ik handig ben, maar omdat de ene kinderkamer (ho ho, dat wás het dus voordat wij er kwamen wonen) gifgroen was en de andere rood/blauw behangen met Cars. Voor het verven ben ik met vlag en wimpel geslaagd. Bij de verfbalie van de Karwei vroeg ik om een ‘checklist voor mongolen’, waarop de jongen in mijn mandje keek en concludeerde dat deze mongool bijna alles al had. In één keer. Zonder vragen. Yay me. Na drie dagen afplakken, sauzen, bijpunten en aftrekken (de tape, you dirty, dirty reader), was Project 1 klaar: van gifgroen naar wit met donkergroen.

Voor Project 2 toog ik opnieuw naar de bouwmarkt. ‘Hoi, ik wil behang afstomen. Denk ik. En dan de muur verven. Kan dat?’

De Overduidelijk Onhandige Vrouw Alleen is voor bouwmarktmedewerkers een goudmijn (ja ik generaliseer, maar dat doen zij ook). Ze weet
niks en is dus blij met elk advies dat je haar kunt geven.

‘Is het één laag behang?’

‘Weet ik niet.’

‘Wat zit eronder?’

‘Ik denk hardboard?’

‘Dat kan niet goed tegen vocht, dus dat kun je niet verven.’

‘Maar behang is toch ook nat? En dat zit er nu op.’

‘Misschien is het dan geen hardboard, maar multiplex.’

‘Oh.’

Voor iedereen die net als ik geen idee heeft wat in godsnaam multiplex is, had de beste rakker dé oplossing: ‘Als je nou het verschil niet weet tussen hardboard en multiplex, moet je even naar huis gaan en het aan je buurman vragen.’

Doen we. Mijn buurman is 86, doof, dement en komt nauwelijks buiten, dus die weet vast het een en ander over eerste hulp bij Cars-behang verwijderen. De man alleen naast deze vrouw alleen – ik woon niet alleen, maar als het om klushulp gaat, heb ik meer aan de kat dan aan de vriend.

‘Ga anders eerst met een plamuurmes een paar stukkies eraf steken. Dan kun je zien wat eronder zit, of dat aan iemand vragen. Kijk, ik kan je nu een afstomer meegeven om aan de slag te gaan, en dat kán je hoor, want dat is helemaal niet moeilijk. Maar dan gaat ook de huur lopen hè, en misschien heb je die wel niet nodig en dat is zonde. Je kunt het ook afweken, dat is een soort tussenoplossing.’

‘Wordt dat dan ook niet nat?’

‘…’

‘…?’

‘Begin maar met een plamuurmes en dan zien we daarna verder.’

‘Waar vind ik die?’

Terug op de fiets was ik blij met mijn plamuurmes. Dat fietst toch een stuk makkelijker dan zo’n behangstomer (kijk wat een unit!). Het bleek inderdaad hardboard te zijn, de ondergrond. Met hulp van vrienden, veel wijn en weinig water hebben we het er zorgvuldig afgebikt. En nu? Opnieuw behangen. ‘Omdat je huis nooit af is’ – op deze manier blijf je aan de gang, ja.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: