Nerdliefde 101

Sara: ‘“Vrouwen vallen altijd op bad boys”. Was het maar zo’n feest. Ik heb dat sowieso nooit zo begrepen, maar ik heb dan ook – voor zover ik weet – geen onopgeloste daddy issues. Mijn vriend is een heleboel dingen, maar een bad boy kun je hem in de verste verte niet noemen. Tenzij hij tijdens Dungeons & Dragons toevallig de boze tovenaar speelt. Hij is een nerd. In tegenstelling tot wat de Amerikaanse tienerfilms je willen doen geloven, is het nerddom geen eenzaam, puisterig en huilend masturberend bestaan. Ze zijn met veel, heel veel. Als “vriendin van” zoek je dus hulp in de vorm van “andere vriendinnen van”. Ik overdrijf niet als ik zeg dat precies dat aan de grondslag lag van We Dwalen Af.’

Rachelle: ‘Inderdaad, want daar kwam ik om de hoek kijken. Is het je ooit opgevallen dat als je iemand leuk vindt, écht leuk, dat het er niet toe doet welke godafschuwelijke muziek ze luisteren of dat ze kleding aantrekken waarvan je nog net niet spontane braakneigingen krijgt? Ja. Ik zou willen dat het ook voor bepaalde hobby’s gold. Het is niet dat je het niet leuk vindt als hij bordspelletjes met dobbelstenen met 8 kanten speelt (hoe dan?), het is gewoon dat je, nou ja, hem niet bepaald nú moet hebben omdat ze het over levels en xp-punten en hp-ups hebben en driftig in hun schrift het verhaal verder zitten te schrijven. Dus soms moet je je weer even bedenken waarom hij nou ook al weer zo leuk en aantrekkelijk was. Of je gaat gewoon aan de wijn en zoekt steun bij elkaar. Dus, wanneer was het moment dat jij erachter kwam dat je vriend eigenlijk wel een enorme nerd was? Wat ging er door je heen?’

Sara: ‘Ergens heb ik het waarschijnlijk altijd al geweten, maar toen we gingen samenwonen, kon ik het niet meer ontkennen. Hij woonde tot dat moment bij zijn ouders en nam een enorme boodschappentas met Magic-kaarten mee. Om te verkopen, was het idee. We zijn nu vijf jaar verder. Kort na de verhuizing zat op een doordeweekse avond opeens mijn huis vol met hevig zwetende jongens die fictieve sprookjeswezens achterna zaten en ondertussen een onmiskenbare mannengeur verspreidden. Hij die later jouw vriend zou worden, was er ook. Met de kennis van nu kan ik alleen maar vragen: wat precies was je denkende?’

[Side note: terwijl we dit aan het typen zijn, komen de desbestreffende mannenwezens binnen om spelletjes te spelen, dus dat zijn ze nu aan het doen. Spelletjes spelen.]

Rachelle: ‘Ja, ik weet het ook niet. 13-jarige Rachelle werd om de een of andere reden behoorlijk verliefd op die jongen. En 10 jaar later dacht ze dat het een goed idee was om iets te beginnen. Kijk, ik ben ook een behoorlijke nerd. Harry Potter, Star Wars, Elvish leren praten: I’m your girl. Dus daarom dacht ik: goede match joh. Maar weet je, je hebt pas door hoe erg het is als je op een woensdagavond binnenkomt en je net zo goed naakt voor z’n neus kan gaan staan en hij alsnog liever verder gaat met Dungeon Master zijn. En tegen die tijd was het voor mij al te laat, dan kan je niets anders doen dan je er bij neerleggen. Zuchtend, kreunend en steunend.’

Sara: ‘Het is ook niet alleen maar erg, ze zijn verder best wel lief en je kan er een fatsoenlijk gesprek mee voeren. Maar timing is essentieel: komen de dobbelstenen op tafel en hoor je zinnen als ‘de paarse spirit is de joker’, dan is dat niet het moment om te beginnen over de nieuwe keuken, het al dan niet organiseren van een brunch en/of barbecue of het uiteenzetten waarom Michiel Huisman heet is. Dan is ‘t het moment om de sauvignon te ontkurken, Dirty Dancing op te zetten en jezelf in slaap te huilen. I didn’t choose the nerdliefde, the nerdliefde chose me.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: